Slide Slide Slide Slide

Fenicul

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă erbacee originară din bazinul mediteranean care poate crește până la înălțimea de doi metri. Numită și molură, este utilizată în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri.

Lactil, suplimentul alimentar pentru femeile care alăptează, conține extracte de fenicul și anason. Împreună, cele două plante stimulează lactația, încurajează bebelușul să sugă și îl ajută să digere laptele matern. Tilman vă mai recomandă ceaiul Biolys fenicul & anason care conține și schinduf.

Fenicului este o sursă de vitamine (A, B, C), fosfor, sodiu, potasiu, fier, uleiuri volatile, glucide, lipide și proteine. Semințele plantei conțin anetol, estragol şi fenconă.

Această plantă medicinală este recunoscută pentru efectul antiseptic, antispastic, tonic, carminativ și calmant. Favorizează secreția de lapte matern și combate paraziții intestinali.

Feniculul s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru lactația insuficientă și crampele la sugari. Această plantă este și un expectorant natural, fiind folosită pentru tratarea bronșitei și a tusei, dar și un leac pentru insomnii, migrene și depresii, datorită efectului calmant asupra sistemului nervos.

Consumat în cantități mari, feniculul poate provoca tulburări digestive, stare de agitație sau somnolență. Este contraindicat persoanelor alergice la condimente sau care suferă de ulcere gastrice și duodenale, enterocolite cronice și acute.

Uz intern: suplimente alimentare, ceai, tinctură. Uz extern: comprese cu infuzie de fenicul (pentru iritațiile pielii).

Feniculul este un condiment apreciat și există chiar un vin realizat din semințele sale. Planta are aplicații în aromaterapie și industria cosmetică.

Știai că?

Feniculul era considerat o plantă magică, recomandată în tratatele medievale pentru a alunga vrăjitoarele.

Grecii îl numesc marathon, după Bătălia de la Maraton (care înseamnă „câmpul cu fenicul”).

Orașul portughez Funchal din Insulele Madeira își trage denumirea de la această plantă.